Podnikoví právníci v Česku zásadně omezují konkurenci

Dopravní podnik uhodil hřebík na hlavičku

Hřebík na hlavičku uhodil, ale rozhodně ne tak, jak by si býval přál.

Právníci dopravního podniku v Praze předvedli názornou ukázku zásadního problému českých výběrových řízení – požadavky, aby dodavatel měl přesně stejné realizace, většinou i ve větším objemu, než jen na stavbě požadováno.

Naprostá většina výběrových řízení v Česku je a priori postavena tak, že konkurence je v podstatě nemožná. Zadavatel požaduje doložit stejné nebo i větší realizace pro stejný nebo podobný typ zákazníků, typicky státní správu. Důsledek? Monopol nebo oligopol několika málo dodavatelů, kteří jsou v podstatě bez konkurence, protože ji zadavatel vylučuje.

Česko staví jedny z nejdražších dálnic, ačkoli nemá vysoké hory, má zaostalou státní správu, která nedokáže za mnoho let nahradit staré systémy ani modernizovat své agendy. Jednoduše neumí zastaralá řešení vyměnit. ČSSZ a další úřady v minulých letech předvedly, jak nedovedou vysoutěžit zakázku. Problém jde ale napříč všemi organizacemi, které vyhlašují zakázky s požadavky, ve kterých chrání současné dodavatele a pak se diví, že nekvalitní předražená řešení dostávají pozdě. Stejný problém jde napříč obory, netýká se jen stavařů a IT dodávek, ale i architektů a dalších. Klientelismus pevně zakotvený ve způsobu myšlení a práce.

Proč antimonopolní úřad brání Metrostav?

V kauze stavby metra se antimonopolní úřad vymezil proti příliš omezujícím podmínkám. Zcela nepochopitelné je na tom jediné: Proč to nedělá už léta, konzistentně a stále. Jediným vysvětlením pro to je, že tentokrát se ohrazuje firma, která má právníky schopné se rozhodnutí postavit. V naprosté většině případů toto nehrozí – zakázky vyhrávají firmy krmené státními penězi a tedy dostatečně velké, aby je bylo možné snadno odlišit od těch, které jsou „za dveřmi“ – se kterými organizace nechtějí nic mít nic společného, i kdyby dodávaly levněji a rychleji.


Může mi být jedno, jak dopadne spor dopravního podniku s Metrostavem, ale Česku by nemělo být jedno, že myšlení právníků a zažitá praxe výběrových řízení stojí stát miliardy, zásadně omezuje konkurenci, inovace v důsledku rozvoj vzdělané společnosti.

Na jaře 2023 jsou k tématu předražených výběrových řízení psal otevřený dopis pirátskému ministru Bartošovi, který se před volbami holedbal, jak tomu IT pomůže. Myslíte, že reagoval? Že by se něco dělo? Ani náhodou. Bohužel, chuť něco změnit se netýká ani Pirátů.


Zveřejněno: 26. 7. 2023


Dejte nám kontakt, ozveme se

Jak je na tom GDPR?

Tyto stránky jsou soukromými stránkami, ale vaše odpověď spadne do firemního systému AyMINE. Z něj vás odpovíme a pokud už nic nebudete chtít, vaše údaje shovávat nebudeme.